Skrg ni mama & baba selalu bagi math spot questions pd fahda.. it is simple mcm ‘teka teki teka tekuk’. i think this is the best method for her to do the congak & at the same time catch the story behind the ‘teka teki teka tekuk’. mula2 tu Fahda mcm terpinga2 jugak, tp lama2 dia biasa so cepat aje dia menjawabnya. cth spot questions :

1. Mama beli buah epal 5 biji. Fahda makan 1, baba makan 1, mama makan 1. so tinggal berapa?

2. mama ada 7 ekor zirafah dalam zoo. Tapi kannn.. 3 ekor lari naik basikal, dia nak pergi mandi kat swimming pool. so tinggal berapa zirafah dalam zoo?

3. ni pulak spot Q dari baba.. baba ada 10 kapal terbang, tp 7 rosak tak boleh terbang. so berapa kapal terbang yang boleh terbang.

4. ni pulak IQ spot question. baba ada 3 ekor anak kucing dan 2 ekor anjing. so ada berapa ekor anak kucing semuanya… haaa ni yg dia paling confuse.. anyway after explain semuanya pada Fahda barulah dia faham…

5. ada 4 ekor kambing beratur.. no.1 pakai baju warna biru, no.2 pakai baju warna kuning, no.3 pakai baju warna hijau, no.4 pakai baju warna hitam. So siapa yang second masuk dalam kandang. >> soalan ni untuk Fahda hari tu sebab kat sekolah dia baru belajar first, second, third. etc…

So mama akan practise spot Q ni hari-hari. biar dia alert & cepat mencongak. yang perasan Fahda very alert and focus mendengar. Good.. oohh teringat pulak pada Analisa Bakat Melalui Finger Printing untuk Fahda. Her best learning method is through listening. Kata cikgu, Fahda kalau duduk belakang pun dia still can pick up the lesson, and kalau duduk depan TV, she still can learning, still get what she reads. I guess this is the way to train her, to asahkan lagi capabilities yang dah sedia ada tu. Insya-allah.

It’s easy right… just create 1 funny story, and biar dia ketawa2 dulu.. baru lah tanya soalan. kalau boleh dengan memek muka. biar nampak real.. hehe.. memang seronok! Anyway createlah satu keadaan yang seronok untuk anak anda. Off the TV, radio, computer. Just rilex santai depan ruang tamu, sembang2 and give her/him spot q.

Advertisements