Di pagi yang indah itu fahda telah spoiltkan pagi mama dgn rengek2 malas bangun pagi.. hehhee.. kenapa ni. mesti sebab dah lama sangat cuti sekolah ni.. sabarkan hati mama ni.. nak mandi pun kena mandikan, gosok gigi pun kenaa gosokkan..

alamakkk.. ape benda tu.. haaa gigi nak tumbuh!! gigi kekal.. waaa dah besar dah anak mama ni tp gigi susu pun masih kuat lagi. gigi kekal tu tumbuh di bahagian bawah, belakang gigi susu.

gigi kekal nak tumbuh...

Macam mana ni.. gigi fahda memang tersusun cantik. belum pernah berlubang, tak de goyang2,  cantik putih berseri. Cuma gigi depan atas tu mcm ada gap sikit.. Fahda pun tak pernah mengadu sakit gigi. Ini lah result daripada menjaga makan. hehehe..

habit fahda yang mama suka :-

– dulu tak pandai minum air manis. air sirap, ribena, soya, anything yg manis2 semua dia tak suka.

– kat rumah minum air kosong / susu sahaja. kalau pergi kenduri kena cari air kosong jugak.

– cuma lately (sebulan dua ni) saja dah start suka minum air milo. asyik2 cari milo. dulu air milo tu sekadar untuk cicah dgn biskut/roti.

– kalau gi makan kat kedai pun, mintak air suam aje – share dgn mama.

– makan gula-gula sekadar untuk rasa saja, bukan untuk makan sampai habis. setakat 10 kali jilat & rasa, mesti buang sebelum habis.

– cuma tak boleh avoid coklat. her favorite..

– kuat minum air kosong…

 

actually fahda ni malas gosok gigi jugakk.. ikut mood dia, tp maybe sbb habit dia yang baik & tak suka makan manis2 tu dah membantu gigi dia jadi kuat & sihat. anyway di sebab kan gigi kekal nak tumbuh ni terpaksa kena cabut gigi depan.. ni kena jumpa doktor dulu. rasa mcm kena cabut.. ni berdasarkan blog drleen. dr gigi..

baca sini >>

http://drleen.wordpress.com/2008/01/22/bilakah-perlu-mencabut-gigi-susu/