26/10/2008
Happy Birthday Fahda..!

27/10/2008
Tidur rumah mak di KL. Pukul 9 pagi bertolak ke Genting. Fahda was so excited as this is the first time for her. On the way, we enjoy the view of hutan khatulistiwa. We decided to drive up to the hill and not using a cable car as the check-in is at 3pm. tak kuasa nak bawa beg ke sana ke mari..

about 30 minutes drive, kitorang sampai kat atas. memang totally lost lah kat sana sebab tak pernah drive sampai atas. pusing2 terus masuk parking kat resort hotel padahal kita nak parking di first world hotel. keluar & pusing balik cari tanda arah ke first world hotel.

– parking kat atas free, so you can park anywhere.
– mulanya nampak tanda FW parking bay FULL. tapi bila masuk, bnyk lagi parking. Don’t trust the sign lah!!

bila masuk ke lobby hotel, ya-allahh.. ramainya manusia. yelah FW ni kan hotel yg terbnyk bilik di Malaysia. 60010 biliknya.. Cuaca baik & tak sejuk sangat. Jalan kaki jer terus ikut signboard ke outdoor theme park. Kitorang bayar ikut harga biasa sebab tak check-in lagi. kalau check-in dapat 25% discount. 2 ADults and 1 child kena about RM119.

Anyway, kitorang main sepuas2nya kat dalam tu yg best sbb tinggi fahda ngam-ngam 107cm so bnyk benda dia dah boleh main. Kebanyakan permainan kat situ ikut tinggi 90cm, 107cm, 122cm. yg spinner buaian terbang tu pun fahda dah boleh main, namun takkan kubenarkannnn.. huuu tak berani lah kang melayang anak aku ni.. dah lah ringan kang terbolos sape susah. aku jugak.

lepas puas main, masa untuk check-in! wahh bagusnya hotel ni.. nak check-in kena ambik no macam kat bank, and yang paling best my Q no is 1090, n current Q no is 618.. tercengang aku. kena tunggu lagi 472 orang check-in, baru aku boleh check-in.. huhuuuu… biar benar!! tak caya?? haa tengok gambar ni…

– nasib baik LCD TV tayang citer kartun & mr Bean. tak de lah fahda rengek sangat.
– sempat bergilir pergi sembahyang.
– ambik no pukul 2.58pm and manage to get the room key at 4.45pm.. 1 setengah jam abis masa.
– Beli aiskrim Cornetto dalam hotel RM4. Nasib baik sedap & for Fahda kill the time.
– ada magician yang round around the lobby to entertain us.
– Dapat bilik 13 650. We just inform Fahda the room no 650, and she find the room for us. She was so excited.
– Dah penat, lepak sekejap, sembahyang asar, mandi pukul 5.30 keluar balik utk sambung main outdoor.
– Main dragon train.. aduih sakit badan sebab fahda kecik sangat kena peluk dia kuat2 sambil badan tertolak ke kiri & kanan. ni yg paling dia suka sbb thrill, boleh jerit2.. alahaiii sebelum ni pun jerit2 jugak.
– main sampai pukul 8 mlm. fahda sampai letih & rengek nak balik. Muka & mata dah naik merah kesejukan..
– singgah makan dinner kat food court kopitiam. mahalnya.. Nasi ayam RM11.
– balik hotel tidur… huuuu penat.
– Hotel tak de aircond. ada kipas jer.. itu pun pasang 1 jer. tp sejuk ya-amat.

28/10/2008
Terjaga pukul 8.45pagi. mandi, qada’ solat. pergi breakfast. tak best breakfast. macam ape ajerr.. punyalah ramai orang. cukup makan roti. fahda pun makan oat ajer.. tak per lunch nanti kita melantak puas2. hope buffet lunchnya okay.

Check out terus. yg best check outnya sekejap jer.. 5 seconds. ada slot machine utk kita masukkan kad kunci bilik, after confirm, machine tu akan telan kad tu. FINISH.

Simpan barang dalam kereta. jalan berlenggang ajer sbb nak pergi SnowWorld. Harga masuk ADult RM17, Child RM15. pas tu sebab ada tiket masuk ke outdoor theme park semalam dia bagi kupon masuk snowworld for RM10, limited for 4 orang. So beli masuk RM30 + Gambar 8R&5R RM30 = RM60.
– Best sangattt
– sebelum masuk dia bagi baju, kasut & sarung tangan. kena pilih saiz sendiri. Fahda cute jerrr..
– sejuknya ya-amat. En husbnd kata mcm betul musim salji mcm dia kat UK dulu. Dalam tu ada rumah, boleh main gelungsur. pas tu ada slider untuk orang dewasa. slide guna pelampung. Fahda main baling2 salji. buat orang salji kononnya.. pas tu paling best boleh rasa salji turun.. macam jakun ajer.
– ambik gambar, ada photographer yg berkeliaran mencari mangsa.. serahkan jer lah diri ANDA..
– gambarnya cantik.. rasanya kat dalam macam gelap tapi gambar tu terang. very nice pictures!
– lepas tu masuk indoor theme park. tak main ape pun sebab dah penat. naik family ride yg ada santa claus tu. happy viewing around indoor theme park tu. macam small town in the building.
– pukul 12 terus turun ke Awana Genting for lunch. hahh.. baru boleh bernafas sebab tak crowded. Yang best sebab jumpa makanan Melayu. Pas tu round awana, solat, bagi ikan makan, amik gambar.
– berenti kat GohTong Skyway Station sebab nak naik cable car. nak tengok hutan hujan khatulistiwa. bayar RM10 jer utk Fahda naik turun cable car. sbb dapat kupon free sebab stay kat hotel tu..
– kat atas keluar ke lobby hoel genting tu.. uhuuu.. sejuknya. angin kuat betul. terasa macam kat snow world plak.. pas tu turun terus balik.. on the way fahda tidur sampai rumah.